UTU Vahti – tehokasta muuntamoiden kunnonvalvontaa etänä

Suomalainen sähkö- ja automaatioalan tuotteita ja ratkaisuja tarjoava UTU-konserni on avaamassa uutta palveluliiketoimintaa uusien digitaalisten ratkaisujen avulla.

Yhtiön ensimmäinen kärkihanke on UTU Vahti -palvelutuote, jonka avulla sähköyhtiöt voivat reaaliajassa valvoa muuntamoidensa kuntoa ja ennakoida mahdollisia vikaantumisia etänä. Yksi uuden UTU Vahti -palvelutuotteen kehitykseen osallistuneista kumppaneista on ollut IoT Paja -säätiö.

Olli Heinonen

UTU Vahti on ratkaisu, joka tehostaa sähkömuuntamoiden etävalvontaa kustannustehokkaalla tavalla ja vähentää sähköyhtiöille muuntamovioista johtuvia kustannuksia. Näitä kustannuksia ovat esimerkiksi muuntamoilla tehdyt fyysiset huolto- ja korjaustyöt sekä niistä johtuvat sähkönjakelukatkot, jotka sähköyhtiöt ovat velvollisia korvaamaan asiakkailleen.

”UTU Vahti seuraa muuntamoiden teknistä kuntoa, jolloin normaalista poikkeavien signaalien ansiosta muuntamokomponenttien oireiluun voidaan puuttua tehokkaasti etänä ja estää ennakkoon varsinainen vikaantuminen”, toimitusjohtaja Olli Heinonen UTU Oy:stä sanoo.

UTU Vahdin tuotekehitys alkoi vuonna 2019. Kumppaniksi valikoitui Salossa toimiva muun muassa älykkäisiin antureihin ja anturiverkkojen kehitykseen erikoistunut Sensoan Oy. IoT Pajan roolina UTU Vahdin kehityksessä olivat tuotekehitysprojektin mentorointi, tekninen konsultaatio, mahdollisuus käyttää laboratoriotiloja ja säätiön projektille myöntämä taloudellinen tuki. Tuotekehityksestä on nyt edetty viiteen asiakaspilottiin kotimaisten sähköyhtiöiden kanssa. Seuraavaksi edessä on UTU Vahdin myynnin aloitus.

”Uuden liiketoiminta-alueen tutkimus- ja tuotekehitys pelkästään yhtiön sisällä tehtynä on usein raskas tie. Siksi verkostoituminen ja tiivis yhteistyö ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää ”, tuotekehitysjohtaja Jarkko Kuntanen toteaa.

UTU:n vinkit uusien innovaation kehityksessä

Toimitusjohtaja Heinonen ja tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Kuntanen UTU:sta korostavat, että UTU Vahdin kehitys on opettanut paljon yhtiön uuden liiketoiminnan kehityksen jatkoa ajatellen. Yksi alue on sähköisten ajoneuvojen latauksiin, kuten niiden käyttäjätunnistuksiin ja laskutukseen, liittyvät ohjelmistot.
”Olemme oppineet, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei kannata tehdä. Hyvä esimerkki on patenttien merkitys, ja olemme aloittaneetkin prosessin kotimaassa tähtäimenä jatko Euroopassa. Tämä on myös meille omassa kategoriassaan ensimmäinen palvelu, joten olemme panostaneet sen myyntiin uudella rekrytoinnilla”, Olli Heinonen painottaa.

Avainvinkit:

– Kirkasta ja selkeytä tavoitteesi heti projektin alussa. Varmista, että tavoite on yhtiön strategian mukainen ja tukee pitkän tähtäimen liiketoiminnan kehitystä ja kasvua.
– Lähde rohkeasti liikkeelle ja varaudu, että tuotekehitysprojektin aikana alkuperäiset suunnitelmat elävät ja muuttuvat.
– Teknologisen innovaation rinnalla muista asiakaslähtöisyyden tärkeys. Mieti huolella, mikä on asiakaskohderyhmä ja miten voit erottaudut alasi tarjonnasta.
– Muodosta innostunut ja sitoutunut tiimi. Mahdollisuus innovoida ja kehittää uutta tuottaa reilusti keskimääräistä parempia tuloksia.
– Verkostoidu ja tee yhteistyötä: Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Hyvät kumppanit ja asiantuntijat nopeuttavat sekä kilpailukykyisten tuotteiden ja palveluiden kehitystä että helpottavat projektin resurssointia ja siitä johtuvia kustannuksia.
– Panosta huolella tuotteen kaupallistamiseen, myyntiin ja markkinointiin.

 

UTU-konserni on yli 100 vuotta vanha suomalainen perheyritys, jolla on liiketoimintaa Suomessa, Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Konserni liiketoiminnan painopisteet ovat kiinteistöjen sähköistykseen, sähkönjakeluun ja energiantuotantoon liittyvät tuotteet ja erilaiset automaatioratkaisut. Konsernin liikevaihto oli 47 miljoonaa euroa vuonna 2021 ja sillä on yli 180 työntekijää.