Suomalaisia älyinnovaatioita autetaan menestykseen ainutlaatuisella tuella

Uniikkia jopa koko Euroopassa” – Säätiö tarjoaa mentorointia, teknologiaa ja rahoitusta älyinnovaatioiden kehitykseen

Kotimaisissa yrityksissä käy kohina älyinnovaatioiden ympärillä – niitä kehittävät niin startupit kuin pitkään alalla toimineet suuryritykset. Mahdollisuuksia käytännön sovelluksiin tuntuu löytyvän loputtomasti. Innovaation matka voi tosin tyssätä jo alkumetreille, jos resursseja ei löydy; tarvitaan opastusta, rahoitusta, laitteita sekä monesti myös teknistä tukea toimivan prototyypin valmistamiseen ja testaamiseen. Tämän ongelman voi ratkaista hakemalla IoT Paja -säätiön asiakkaaksi.

IoT:n määritelmään sopivat nykyään oikeastaan kaikki sähköisesti toimivat asiat, jotka tekevät, edistävät tai parantavat jotakin mittaamalla ja analysoimalla tietoa – sekä käyttämällä kerättyä tietoa johonkin toimintaan. IoT-innovaatioiden kehityspolku kulkee yleensä ideasta suunnitelmaksi, sitten prototyypiksi ja lopulta kohti massatuotantoa. Idean kehittämiseksi tarvitaan kuitenkin monesti ulkopuolista tukea ja opastusta. Yrityksillä ei myöskään usein ole omasta takaa pitkälle erikoistuneita laitteita, joita tarvitaan viimeistellyn ja toimivan prototyypin valmistamiseen ja sen toiminnan huolelliseen testaamiseen. Kuitenkin juuri prototyyppi, idean testaaminen ja kaupallisen sovelluksen elinkelpoisuus ovat ratkaisevia elementtejä, jotka voivat johtaa hankkeen joko menestykseen tai hautaan.

Säätiö mentoroi ja mahdollistaa kotimaisia älyinnovaatioita

IoT Paja on voittoa tavoittelematon säätiö, joka sai alkunsa 2017, kun Microsoft teki 14 miljoonan dollarin kertasijoituksen suomalaisen älyteknologian kehitykseen. Sijoitus tehtiin ilman alustaan liittyviä ehtoja – säätiö tukee siis muitakin, kuin Microsoftin alustoja käyttäviä innovaatioita. Tämän sijoituksen ansiosta Espoon Keilaniemessä on tänä päivänä huippuluokan IoT-laboratorio: rautaisen asiantuntemuksen omaava tiimi työskentelee 600 m² kehitystiloissa valmiina opastamaan ja sparraamaan IoT-hankkeissa. Tiloissa on lisäksi 2,5 miljoonan euron arvosta teknologiaa, eli kaikki tarvittavat laitteet idean herättämiseksi eloon.

Säätiöltä voi hakea myös rahoitusta kehitystyölle 40 000 euroon asti yhtä projektia kohden seuraavin ehdoin: hakijan tulee olla suomalainen yritys, jolla on suomalainen Y-tunnus ja yrityksen tulee olla kooltaan korkeintaan keskisuuri – myös startupit ovat siis lämpimästi tervetulleita hakemaan rahoitustukea. Tukea voi käyttää esimerkiksi tarvittavan lisäosaamisen alihankintaan, patentointiin, sertifiointiin tai prototyypin koesarjan valmistukseen.

Mitä on tarjolla, kun päästään hommiin?

Tiloista löytyy kaikki tarpeellinen mitä tarvitaan toimivan, korkealaatuisen IoT-prototyypin valmistamiseen – sellaisen, joka saa sijoittajatkin vakuuttumaan. Tiloissa työskentelevä yritys saa käyttöönsä tarvittavat komponentit ja piirilevyn jyrsiminen sujuu nopeasti. Koneistuskeskus, laserleikkuri ja 3D-tulostimet auttavat hiomaan viimeistelyn huippuunsa. Satojen tuhansien eurojen arvoiset mittalaitteet mittaavat prototyypin yhteydet, toiminnan ja kestävyyden massatuotantoa ajatellen. Idean ei tosin tarvitse olla kokonainen tuote, vaan se voi olla myös osa IoT-arkkitehtuuria tai esimerkiksi tuotannon prosessin muutos.

Monen projektin kohdalla tärkein tuen muoto on lopulta ollut IoT Pajan ammattilaisten pitkän linjan osaaminen softateknologian, elektroniikan sekä mekaniikan alueilta. Tämä on auttanut ratkaisemaan ongelmia ja kasvattamaan yrityksen tietotaitoa. IoT Paja -säätiö on Suomessa käytännössä ainoa taho, joka tarjoaa kaikkia näitä tuen muotoja ilmaiseksi.

IoT Paja -säätiö kannustaa suomalaisia kehittäjiä ottamaan rohkeasti yhteyttä säätiön ammattilaisiin – heidän asiantuntemuksellaan ja oikea-aikaisilla vinkeillään on voitu monesti välttää menemästä idean kehityksessä turhille harhapoluille; näin on säästetty sekä aikaa että resursseja.

Mitä IoT Pajan tuella on saavutettu?

IoT Paja -säätiö on auttanut perustamisensa jälkeen jo yli 300:aa yritystä hankkeensa kaupallistamisessa. Mitä säätiön suojissa ideaansa rakentaneen yrityksen, Ruuvi Innovations Oy:n Henri Hakunti, COO, on mieltä IoT Pajan tarjoamasta tuesta?

– Olemme olleet kokonaisuutena tyytyväisiä IoT Pajan palveluihin. Saimme projektillemme tukea, jota en usko että missään muualla olisi ollut tarjolla tällaisena; opastusta, sparrausta, vinkkejä sekä neuvontaa, jota ei usein saa esimerkiksi kolmannen osapuolen testauslaboratorioilta. On tärkeää, että tuotteessa ei tarkastella pelkästään teknisiä ominaisuuksia, vaan myös sen tarvetta ja ideaa puntaroidaan. Tuotteen tekniikkaan, toteutukseen ja kaupallisuuteen liittyviä asioita haastetaan niin, että todella autetaan pohtimaan onko idea toteutuskelpoinen, hän kertoo

– Löysimme IoT Paja -säätiön toisen startup -yrityksen suosituksen perusteella. He olivat jo aiemmin käyttäneet säätiön palveluita ja olleet niihin tyytyväisiä. Oma tekninen osaamistasomme oli taustamme ansiosta jo hyvin korkealla, kun yhteistyö aloitettiin, mutta alkutaipaleella olevalle yritykselle rahoituksen saaminen on erittäin merkittävä asia, jotta tuotekehitystä päästään viemään eteenpäin. Me Ruuvilla olemme myös kiitollisia siitä, että IoT Pajan henkilökunnan ammattitaidon avulla olemme saaneet kehitettyä tuotteemme paremmaksi, hän jatkaa.

Entä säätiön laitteisto, joka on kokonaisuudessaan asiakkaan käytettävissä – oliko siitä merkittävää apua Ruuville IoT Pajalla työskennellessä?

– IoT Pajalla on erittäin kattava laitteisto, jonka avulla voi päästä hyvin pitkälle tuotteen kehityksessä. Hyödynsimme säätiön laitteita monipuolisesti; käytimme 3D-tulostusta, koneistuspalveluita, testasimme tuotteemme elektroniikkaa ja antenneja sekä teimme tuotteellemme tarvittavia olosuhdetestauksia. Vaikka Ruuvin tapauksessa tuotteen idea ei merkittävästi muuttunut prosessin aikana, saimme parannettua sen suorituskykyä ja varmistettua suunnitelmien toimivuuden. Opimme myös uutta tuotteiden testauksesta ja esimerkiksi antennimittauksista, Henri luettelee.

IoT Pajan palveluiden tuella menestykseen ponnahtanut asiakas toteaakin lopuksi:

– IoT Paja tarjoaa jopa Euroopan mittakaavassa poikkeuksellisen laajaa apua IoT-innovaatioita kehittäville yrityksille. Osaltaan tuo tuki mahdollisti Ruuville sen, että meillä on nykyään toimiva tuotekokonaisuus, joka saa asiakkailtamme hyvää palautetta!

Tutustu Ruuvi Innovationsiin osoitteessa www.ruuvi.com

Tutustu tästä muihin yrityksiin, jotka ovat edistäneet hankkeitaan IoT Pajan tuella: IoTPajan asiakastarinat