Northern Sports Insight and Intelligence kehitti ratkaisun päähän kohdistuvien iskujen mittaamiseen

Huoli päähän kohdistuneiden iskujen vaikutuksista urheilijoiden aivoterveyteen on viime vuosina kasvanut. Vaikka aiheesta on virinnyt keskustelua ja siitä on julkaistu lääketieteellisiä tutkimuksia, on mitattua tietoa iskujen aiheuttamasta kuormituksesta ollut tarjolla niukasti. Suomalainen Northern Sports Insight and Intelligence (NSII) kehitti IoT Pajan tuella ratkaisun, jolla päähän kohdistuneita iskuja voidaan mitata suorituksen aikana melkein missä tahansa lajissa kuivalla maalla.

Idean isät ovat Antti Kivimaa ja Jyrki Launes. Ajatus syntyi, kun he jääkiekko-ottelua katsoessaan näkivät pelaajan loukkaantuvan päähän kohdistuneen iskun vuoksi. Neurologi Jyrki totesi, että ensin täytyy selvittää, millaista kuormitusta erilaisissa iskuissa päähän kohdistuu. Tarvittiin siis mittalaite, jota voi käyttää urheillessa. Teknologiataustainen Antti kutsui ideaa sparraamaan tyttärensä Heidi Kivimaan, jolla oli pitkä työkokemus kaupalliselta alalta sekä ratsastus-, jääkiekko- ja salibandytaustan kautta myös omakohtaista kokemusta urheiluvammoista.

”Minulle oli tärkeää, että ymmärsin ihmisen vinkkelistä tarpeen ratkaisun kehittämiselle. Emme etsineet tapaa hyödyntää jotain teknologiaa tai teknistä innovaatiota, vaan halusimme auttaa selvittämään mitä urheillessa tapahtuu – milloin, kenelle ja miksi päähän kohdistuvia iskuja tulee – ja kerryttämään tietoa, josta olisi apua päävammojen synnyn selvittämisessä ja ehkäisemisessä”, kuvaa Heidi.

Sparrauskeskustelut johtivat Northern Sports Insight and Intelligence Oy:n perustamiseen vuonna 2017. Heidistä tuli yrityksen toimitusjohtaja, ja perustajakumppaneiksi löytyivät yrittäjätaustaiset ystävät, Tomi Koivulehto, Katajanokka Consulting Group ja perhetuttu Matti Saraheimo. Idean isät Antti Kivimaa ja Jyrki Launes toimivat edelleen yrityksen neuvonantajina.

Ensimmäinen tuote markkinoilla

NSII:n ensimmäinen tuote, ACT Head Impact Tracker tuli markkinoille vuoden 2022 alussa. ”Ratkaisumme osat – pään liikettä mittaava sensori, kännykkäsovellus ja pilvipalvelu – on kehitetty alusta asti juuri tähän tarkoitukseen. Kun sensorin kanssa urheilevan henkilön päähän kohdistuu voimia tai hän saa päähänsä iskun, jonka voima ylittää raja-arvon 10g, tieto kuormituksesta siirtyy pilvipalveluun ja tieto tulee käyttäjän kännykkäsovellukseen. Sovellukseen kertyy henkilön historia eli tietoa myös ajan mittaan kumuloituvasta kuormituksesta”, kertoo Heidi.

Heidi toteaa, että ensimmäisen tuotteen tuominen markkinoille oli mielenkiintoinen taival, jolla oli mukana tärkeitä partnereita ja alihankkijoita, joilla on ollut ratkaiseva merkitys tänne asti pääsemisessä.

Haasteitakin matkalle mahtui. Koronapandemia pysäytti urheilutoiminnan, laittoi alan toimijoiden agendat uusiksi ja vajensi niiden kassoja. Kun ponnistelee pitääkseen pyörät pyörimässä, on uusien kehitysalueiden mietintä ja niihin panostus viimeisenä mielessä. Pandemian helpotettua piinaa teknologia-alaa edelleen kova pula komponenteista, mikä aiheuttaa haasteita tuotteiden saatavuudelle ja kannattavuudelle. Nykytilanteessa NSII keskittyykin kasvattamaan verkostojaan, pilotointikumppaneiden joukkoa sekä avaamaan kansainvälisiä yhteyksiä ja kumppanuuksia.

Tavoitteena käytäntöjen ja asenteiden muutos

ACT Head Impact Trackerin kehitystyössä olivat suureksi avuksi tuotetta pilotoineet urheilijat. Mukana oli jääkiekon SM-Liiga-joukkueita, jalkapallon pelaajayhdistyksiä Suomesta ja maailmalta, jalkapallo- ja jääkiekkojunioreita, Suomen Pyöräily ry:n jäseniä ja esimerkiksi Oulun Kärppien naisten edustusjoukkue sekä Oulun Naisjalkapallon naisten edustusjoukkue. Yhteistyö on käynnissä myös muun muassa Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton kanssa.

”Ratkaisumme tuottaa käyttäjille – esimerkiksi lajiliitolle, urheiluseuralle tai -joukkueelle – tietoa, jonka pohjalta voi tehdä muutoksia. Tavoitteemme on, että eri lajien harjoitteluun ja kilpailutoimintaan alkaisi syntyä uusia käytäntöjä, sääntö- ja, toimintatapa- ja asennemuutoksia, joilla päähän kohdistuvia iskuja ja niiden vaikutuksia voidaan vähentää”, kertoo Heidi.

Hän toteaa, että hiljaista tietoa asiasta on paljon. Kun sen tueksi saadaan objektiivista mittausdataa, on helpompi puuttua asiaan. Kun esimerkiksi tiedetään, ovatko jotkin tilanteet tai olosuhteet, tietyt pelaajat, pelipaikat, tasot tai ikäryhmät erityisen suuren iskurasituksen kohteena, on mahdollista tehdä oikein kohdistettuja ja tehokkaita muutoksia.

Ratkaisevaa apua IoT Pajasta

IoT Pajan tiimi on ollut NSII:n tukena ratkaisun kehittämisessä. ”IoT Paja on aivan fantastinen paikka. Tiimiläiset ovat avuliaita, ammattitaitoisia ja monipuolisia osaajia. Ilman heidän tukeaan emme olisi tässä. Suuri kiitos siitä heille jokaiselle!” summaa Heidi.

Hän kertoo, että NSII sai IoT Pajasta konkreettista apua tuotteen kehittämiseen. ”IoT Pajan tiimillä on osaamista, kokemusta ja näkemystä – ja he jakavat sitä tarvitsijoille. Oli kyseessä sitten tuotekehityksen vaiheet, toimintatavat, prosessit tai vastaan tulleiden ongelmien ratkaisu, apua sai aina. Ulkopuolinen näkökulma voi tuoda esiin myös helpompia tai parempia tapoja toteuttaa asioita. He herättelivät, jos olimme menossa väärään suuntaan. Tuotekehityksessä todella moni asia voi mennä pieleen, ja menikin. Mutta huomattavasti harvempi asia kuin olisi voinut, koska meillä on ollut mahdollisuus turvautua IoT Pajan apuun.”

Myös henkinen tuki ja sparraus on ollut Heidille arvokasta: ”Jokainen yrittäjä kaipaa sparrauspartneria. Minulle tämä oli erityisen tärkeää, koska taustani on kaupalliselta alalta, teknologiamaailman ulkopuolelta. Sain henkistä selkänojaa keskusteluista IoT Pajan tiimin kanssa. Olen erittäin kiitollinen, että pääsimme heidän siipiensä suojaan ja lämpimästi suosittelen IoT Pajaan hakeutumista hardwarea kehittäville start-upeille.”

Lisätietoa yrityksestä: www.norspo.com
Lisätietoa tuotteesta: www.act-tracker.com ja https://vimeo.com/685832929