Älykkäiden Ruuvi-anturien mittauskohteissa vain mielikuvitus on rajana

Suomalainen IoT-startup Ruuvi Innovations kehittää ja myy erilaisia mittausantureita ja kokonaisjärjestelmää, joilla lämpötilan, ilmankosteuden, ilmanpaineen ja liikkeen mittaaminen on tehty helpoksi sekä kuluttajille että yrityksille. Ruuvin intohimona on suunnitella ennennäkemättömiä avoimia elektroniikkatuotteita IoT-markkinoille ja kasvaa nopeasti yhdeksi tunnetuimmista brändeistä alallaan.

Ruuvin alkusysäys juontuu vuoteen 1999, kun lapsuudenystävät Lauri Jämsä ja Henri Hakunti julkaisivat ensimmäiset yhteiset tietokoneprojektinsa internetissä. Myöhemmin vuonna 2010 Jämsä perusti sulautettuun elektroniikkaan keskittyvän Ruuvipenkki-nettisivuston suomalaisille elektroniikkaharrastajille. Ystävysten yhteydenpito jatkui vuosien ajan, kunnes vuonna 2016 oli aika aloittaa Ruuvi Innovations Oy:n kasvutarina yhdessä Laurin siskon Sini-Maaria Nikun ja Otso Jousimaan kanssa.

”Ruuvin varsinainen toiminta käynnistyi syksyllä 2016 hyvin onnistuneesta Kickstarter-joukkorahoituskampanjasta, jossa ensimmäistä mittauslaitettamme RuuviTagia ennakkomyytiin 170 000 dollarilla ympäri maailmaa. Siitä yritys lähti kasvamaan”, kertoo Henri, joka toimii Ruuvin operatiivisena johtajana. Lauri on Ruuvin nykyinen toimitusjohtaja.

Ruuvin perustajat, vasemmalta oikealle: Otso Jousimaa, Sini-Maaria Niku, Lauri Jämsä ja Henri Hakunti

Ruuvi-antureilla voi mitata mitä tahansa

Ruuvin päämääränä on luoda täysin uusia ja entistä helpompia tapoja mitata ympäristöä, ja vain mielikuvitus on rajana mittauskohteille. Anturin voi asettaa haluamaansa paikkaan ja monitoroida tuloksia älypuhelimesta Bluetooth-kantaman sisällä. Yritys on kehittänyt RuuviTagia lisäämällä ohjelmistoon jatkuvasti uusia ominaisuuksia ja rakentamalla laitteen ympärille uusia palveluja. Mobiilisovelluksen lisäksi mittausarvoja voi seurata myös tietokoneille ja tableteille suunnitellusta selainkäyttöliittymästä.

”Laajensimme viime vuonna tuotevalikoimaa kahdella uudella tuotteella. RuuviTag Pro suunniteltiin haastaviin olosuhteisiin, se on vesitiivis ja kestää painetta ja kuumuutta. Ruuvi Gateway on etämonitorointiin kehitetty reititin, jonka avulla saa yhteyden antureihin mistä päin maailmaa tahansa. Se on kaikkien Ruuvin anturien kanssa yhteensopiva etäseurantajärjestelmä”, Henri kuvaa.

”Ruuvin tuotteet on suunniteltu palvelemaan sekä kuluttaja- että yritysasiakkaita. Lähtökohtaisesti laitteet on tehty niin helpoiksi, että kuka tahansa kuluttaja osaa käyttää niitä ilman teknistä osaamista. Monelle Ruuvin mittauslaite saattaa olla ensimmäinen älykotiin liittyvä tekninen laite”, Henri toteaa.

Käyttäjäyhteisö on tärkeä voimavara

Ruuvin ideologina on, että kaikki sen ohjelmistot ja elektroniikka perustuvat avoimeen lähdekoodiin. Avoimuuden ansiosta Ruuvilla on jatkuvasti kasvava yhteisö käyttäjiä, jotka voivat kehittää ja rakentaa ohjelmistoja itse. Tällä hetkellä yhteisössä on rekisteröityneitä jäseniä eri alustoilla useita tuhansia.

”Yhteisö on suuri voimavara, sillä kaikki voivat hyötyä tuotteiden ympärille rakennetuista ohjelmistoprojekteista ja yhteisön tuesta.Tuoteideamme on, että kuluttajille mittauslaitteet toimivat sellaisenaan, kun taas yritykset voivat rakentaa ja räätälöidä niistä omia loppusovelluksia tarpeen mukaan. Haluamme olla toimija, joka mahdollistaa yrityksille erilaisten palvelujen rakentamisen fyysisten tuotteidemme ympärille ja samalla luoda yrityksille mahdollisuuden tehdä uutta liiketoimintaa”, Henri kertoo.

Avoimuudesta hyötyvätkin erityisesti yritykset, joita Ruuvin asiakkaina on jo yli 5 000 yli 100 maasta. Myös monet suuyritykset ovat ostaneet Ruuvin tuotteita ja kehittävät näiden avulla omia innovaatioita. Näistä esimerkkeinä ovat kuuluisat teknologiayhtiöt kuten Google, Siemens, Bosch ja Nokia. ”Avoimuus on nykyään tärkeää yrityksille. Perinteisesti yritykset ovat halunneet suojata ja patentoida kaikki kehittämänsä ideat, kun taas halutessaan itse ostaa ohjelmistoja tai tuotteita, ne mieluiten valitsevat avoimen lähdekoodin”, Henri tähdentää.

RuuviTag on langaton Bluetooth-anturi, joka mittaa lämpöä, ilmankosteutta, ilmanpainetta ja liikettä. Reaaliaikaisia tietoja ja historiakäyriä voit seurata suoraan mobiililaitteesta käyttämällä Ruuvi Station ‑mobiilisovellusta.

IoT Pajasta konkreettista tukea tuotekehitykseen

Uuden tuotteen kehittäminen on pitkä ja monivaiheinen prosessi. Prototyyppien rakentaminen on Henrin mukaan kohtalaisen helppoa, mutta varmasti toimivan ja pitkäikäisen kaupallisen tuotteen saaminen markkinoille mukaan lukien tuotanto, valmistuksen koordinointi ja testaukset usein aliarvioidaan. Ruuvilla on onnekseen ollut kaikkiin kehitysvaiheisiin myös omaa osaamista, ja arvokasta apua yritys on saanut IoT Pajan asiantuntijoilta. Yhteistyö IoT Pajan kanssa alkoi jo vuonna 2017.

”IoT Paja on ollut Ruuvin tukena jo ensimmäisen tuotteen ja erityisesti uusien tuotteiden kehittämisessä. Se vei yllättävän kauan aikaa, josta pisimpään vaati ohjelmistokehitys, testaus ja lopputuotteen viimeistely. Testattaessa prototyyppejä olemme sparrailleet ja kuunnelleet eri asiantuntijoiden mielipiteitä, mikä suunnitteluvaiheessa on tärkeää, jotta löydetään paras ratkaisu. IoT Pajasta saa erittäin hyvää tukea, ja on hyvä asia, että tällainen palvelu on olemassa suomalaisille startup- ja muillekin yrityksille”, Henri kiittää.

Mittaustulosten analysoinnilla lisäarvoa käyttäjille

Ruuvin yksi menestystekijä on avoimuus. Ruuvin elektroniikka, laiteohjelmisto, taustajärjestelmä ja mobiilisovellukset ovat kaikki avointa lähdekoodia. Henrin mukaan menestyksessä keskeisiä ovat myös mittauslaitteiden toimintavarmuus, laatu ja pitkäikäisyys sekä helppokäyttöisyys, joka on erityisesti kuluttajille tärkeää. Yrityksille iso merkitys on sillä, että Ruuvin tuotteilla voi helposti protoilla eli testata jotakin ideaa ja pilotoida ratkaisua.

”Jatkossa tärkeä kehitysalue Ruuville on mittaustulosten analysointi ja tulkinta, joiden avulla käyttäjille voidaan tuottaa lisäarvoa, kun he ymmärtävät paremmin, mitä mittausarvot tarkoittavat ja onko kaikki kunnossa niin kuin pitäisi. Uusia mittausantureitakin suunnitellaan, samoin kuin kehitetään entisestään nykyisten laitteiden ohjelmistotekniikkaa. Ruuvi haluaa tarjota kokonaisvaltaisen palvelun niin yrityksille kuin kuluttajille”, Henri kiteyttää.

Henrin vinkit muille startupeille

  • Mieti tarkkaan onko tuotteelle kysyntää ja selvitä onko vastaavia tuotteita jo markkinoilla.
  • Prototyyppien rakentaminen on kohtuullisen edullista ja nopeaa, mutta tuotteen kehittäminen täysin ulkoisilla resursseilla on aikaa vievää ja kallista.
  • Ole valmis ratkaisemaan erilaisia haasteita ja tarvittaessa muuttamaan suunnitelmaa.

 

Yrityksen perustiedot

Ruuvi Innovations Oy on IoT-alan startup-yritys, https://ruuvi.com/fi/

Perustettu: 2016

Perustajat ja omistajat: Lauri Jämsä, CEO; Henri Hakunti, COO; Otso Jousimaa, CIO; Sini-Maaria Niku, CCO.

Henkilöstö: Yrityksellä on 18 työntekijää eri puolilla maailmaa.

Tuotteet: Avoimeen elektroniikkaan perustuvat mittausanturit ja etäseurantajärjestelmä lämpötilan, ilmankosteuden, ilmanpaineen ja liikkeen mittaamiseen ja monitorointiin.